Kilka słów o pieczywie

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych w naszym życiu. Jednak z uwagi na to, że ma krótki termin przydatności do spożycia, jest najczęściej wyrzucane do kosza, o czym informuje Federacja Polskich Banków Żywności. Obecnie co sekundę Polacy wyrzucają aż 184 bochenki chleba. Prawie 63% społeczeństwa deklaruje, że wyrzuca pieczywo.

Suche pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów.

Powinniśmy pamiętać, że zapas chleba można zamrozić. Dzięki temu nie zepsuje się i będzie dostępny w każdej chwili.

Warto też wspomnieć o właściwym przechowywaniu pieczywa. Najlepiej trzymać go w drewnianym chlebaku lub materiałowych woreczkach w temperaturze pokojowej.

Gdy na pieczywie pojawi się pleśń, wtedy ono nie nadaje się do spożycia i niestety trzeba je wyrzucić.

Suche bułki czy chleb można też odświeżyć. Wystarczy włożyć je na chwilę do mikrofalówki lub piekarnika, gdzie  odzyskają miękkość.

Czerstwe pieczywo można też wykorzystać jako bazę do różnych potraw, co świetnie wpisuje się w trend ZERO WASTE, który jest nie tylko modą na niewyrzucanie , ale również doskonałym sposobem na oszczędzanie.

Najpopularniejszym zastosowaniem suchego pieczywa jest przerobienie go na tartą bułkę, która ma szerokie zastosowanie w każdej kuchni.

Poza tym z czerstwego chleba można zrobić:

– pyszne zapiekanki

– grzanki do zupy lub sałatek

– kwas chlebowy                                                 

– kotlety z chleba                                                                         

– tosty francuskie

– zupę chlebową

– placuszki z chałką

-sałatkę owocową z grzankami z chałki.

To tylko niektóre przykłady na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Wiele więcej  przepisów można znaleźć w książkach kucharskich i internecie.

„Nie marnuj, wykorzystaj”

Jeśli masz ciekawe pomysły na wykorzystanie czerstwego pieczywa, napisz do nas: reuzytkownia@um.opole.pl

Materiał przygotowała Violetta Szwajkowska

Skip to content