Zbieramy Zużyty Olej Kuchenny

Opole jeszcze bardziej prośrodowiskowe

„Olej zdasz, drzewko masz!” pod taką nazwą odbywa się pilotażowa, proekologiczna akcja zbiórki zużytego oleju jadalnego zorganizowane przez Wydział Gospodarki Odpadami Komunalnymi Urzędu Miasta Opola realizowana na terenie Opola wspólnie z firmą EMKA S.A.
W ramach tej akcji od dnia 26 października 2023r. w naszym mieście ustawiono 35 specjalnych pojemników do zbierania zużytego oleju jadalnego. Teraz każdy mieszkaniec Opola może jeszcze łatwiej pozbyć się w bezpieczny sposób oleju jadalnego pozostałego po przygotowaniu potraw. Wystarczy, że w domu zużyty olej będziemy zlewać do plastikowych butelek, a po zapełnieniu butelki wrzucimy ją do jednego z 35 specjalnych pojemników umieszczonych na terenie miasta przez firmę EMKA Oil.
Pojemniki znajdują się przy niektórych przedszkolach (26 pojemników) oraz na terenach ogólnodostępnych, w miejscach dużego ruchu pieszych (9 pojemników).
Listę przedszkoli zaangażowanych w akcję „Olej zdasz, drzewko masz” znajdziesz TUTAJ PRZEDSZKOLA
Lokalizację pojemników na terenach ogólnodostępnych można obejrzeć TUTAJ.


Dlaczego trzeba zbierać zużyty olej?

Zużyty olej kuchenny to nie tylko problem gospodarczy, ale także ekologiczny, a dbając o właściwe przetworzenie lub utylizację oleju, pomagamy w ochronie naszego środowiska. Pamiętajmy, że nasze codzienne działania mają wpływ na przyszłe pokolenia, dlatego warto poświęcić trochę czasu na przemyślenie, jak możemy działać bardziej odpowiedzialnie. Przyjęcie nawyku bezpiecznej utylizacji oleju to mały krok dla każdego z nas, ale ogromny krok dla naszego środowiska.

Nierzadko w domach zużyty olej roślinny wylewa się do zlewu lub toalety – jest to bardzo złe rozwiązanie. Powód jest prosty, tłuszcz osadza się na rurach kanalizacyjnych, a także w studzienkach ściekowych. Z biegiem czasu dochodzi do twardnienia oleju, a następnie zarastania odpływów. W efekcie dochodzi do ograniczenia przepustowości kanalizacji lub jej zatkana i to jest to problem nie tylko instalacji w gospodarstwach domowych, ale także sieci kanalizacji miejskiej.

Na czym polega utylizacja oleju?

Jedyną możliwością zutylizowania oleju roślinnego w sposób bezpieczny dla otoczenia jest przekazanie go do specjalistycznych zakładów. Tam przetworzony już tłuszcz zostaje poddany odpowiednim procesom filtracji i rafinacji, by następnie mógł posłużyć do produkowania biopaliw lub oleju opałowego. Rozwiązanie takie jest jedyną opcją, w której olej poddany zostanie recyklingowi bez szkody dla środowiska naturalnego.
Odpowiedzialna utylizacja zużytego oleju jest istotna także ze względu na wpływ na środowisko. Olej kuchenny może zawierać substancje szkodliwe dla przyrody, które dostając się do wód gruntowych lub powierzchniowych, mogą negatywnie wpływać na ekosystemy wodne i prowadzić do zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Dlatego warto zawsze szukać sposobów na bezpieczne pozbywanie się zużytego oleju na przykład poprzez oddawanie go do specjalnych pojemników lub do PSZOK.

Przedszkolaki zaangażowane w zbieranie zużytego oleju kuchennego

Jakie są zasady zbiórki zużytego oleju przez przedszkolaków?

Przedszkolaki otrzymują butelki do zbiórki zużytego oleju i tłuszczy roślinnych i zabierają je do swoich domów. Z pomocą rodziców będą zapełniać butelki olejem kuchennych, który pozostaje po przygotowaniu posiłków. Po zapełnieniu butelki dziecko z opiekunami zanosi ją do swojego przedszkola, wrzuca do specjalnego pojemnika EMKA Oil umieszczonego na terenie placówki i otrzymuje nową butelkę na wymianę. Z pojemników butelki z olejem odbiera firma EMKA OIL, które bezpiecznie przewozi je do miejsca recyklingu.
Wszystkie butelki są wielorazowego użytku. Po oddaniu oleju do recyklingu będą czyszczone przez firmę EMKA i zwracane do przedszkoli do ponownego wykorzystania.

Zaangażowanie w ochronę środowiska będzie docenione

Starania w zebraniu jak największej ilości zużytego oleju spożywczego i dobro naszego środowiska naturalnego będą nagradzane. Przedszkola otrzymają drzewka lub wybraną inną roślinę, a do wyboru jest ich wiele w zależności od potrzeb i preferencji każdego przedszkola: hortensja, laurowiśnia, miskant, sosna pospolita, świerk conica, tuja szmaragd, cis, drzewka owocowe, róża rabatowa, pęcherznica, tawuła japońska, wajgela, porzeczka, agrest i lawenda.
Najbardziej aktywne 3 przedszkola, które zbiorą najwięcej zużytego oleju jadalnego zostaną nagrodzone tablicami interaktywnymi.

Skip to content